Åtta berömda svenska vattenpolospelare

Vattenpolo är en sport som har funnits i över hundra år i Sverige, men det är inte många som känner till våra mest berömda vattenpolospelare. Många som tittar på OS tänker inte ens på att vattenpolo är inkluderat. I den här artikeln presenterar vi några av våra mest berömda spelare i Sverige och runt om i världen, såväl historiska som nu levande sådana.

Historiska svenska vattenpolospelare

Erik Andersson

Erik Andersson föddes 1896 och var en berömd polospelare på sin tid. Han deltog i OS 1920 och 1924. Han var även en duktig simmare, och kom från en familj där alla syskon höll på med olika vattensporter. Hans äldre bror Robert ”Robban” Andersson var en mycket framgångsrik frisimmare. Erik Andersson kallades även för Nello. Han var medlem i klubben Stockholms KK som är en kappsimnings- och vattenpoloklubb med högsäte i Åkeshov. Erik Andersson dog 1985 i Stockholm.

Max Gumpel

Max Gumpel föddes 1890 och var en av de personer som låg bakom klubben Neptun som har sin hemmahall på Eriksdalsbadet i Stockholm. Han kom från en rik familj och hade ett kort förhållande med skådespelerskan Greta Garbo. Han tävlade i vattenpolo 1912 och 1920 i OS och han tävlade även andra år i simning. Förutom att hålla på med vattensport jobbade han i byggnadsbranschen och startade senare företaget Gumpel & Bengtsson som uppförde flera byggnader i centrala Stockholm. Max Gumpel var även spion under andra världskriget mot tyskarna vilket har skildrats i filmen “Hemlig agent” från 1962. Max Gumpel dog 1965.

Arne Borg

Arne borg var en extremt framgångsrik simmare som slog otaliga världsrekord och tog sammanlagt fem OS-medaljer. Han föddes 1901 och hans tvillingbror Åke Borg var även han en prisbelönt simmare. Arne Borg tävlade i vattenpolo och var med om att ta hem en silvermedalj för Sverige 1927. Efter att vattenpolokarriären var slut gjorde han vattenshower och turnerade under namnet Mr Ärnie. Han startade sedan upp en tobaksaffär på Drottninggatan i Stockholm. Han dog 1987.

Nutida aktiva svenska vattenpolospelare

Christopher Vang

Christopher Vang är född 1988 och är kanske en av våra mest okända stjärnor inom svensk sport idag. Han är halvbritt och har spelat för Storbritannien i EM men började sin bana i Linköpings allmänna simsällskap. Han har varit professionell vattenpolospelare sedan nitton års ålder och har förutom Storbritannien även spelat i Serbien och ett antal andra länder. Förutom att spela vattenpolo har han studerat ekonomi och även publicerat en bok om vattenpolo som heter “Teknik för unga vattenpolospelare” på det välrenommerade bokförlaget SISU idrottsböcker.

Markus Zdolsek

Markus Zdolsek utsågs till årets manliga vattenpolospelare 2016. Han är läkarstudent vid Umeå universitet och är 29 år gammal. Han är medlem i Linköpings vattenpoloförening där han har varit målvakt.

Ervin Babic

Ervin Babic har sitt ursprung i vattenpololandet Kroatien och är född 1983. Han tränar i Linköpings vattenpoloförening där han också är en aktiv tränare.

Louise Hazell

Louise Hazell tränade som ungdom i Järfälla, men har idag bytt lag till berömda UCLA i USA. Hon studerar maskinteknik där samtidigt som hon tävlar i skolans anrika vattenpololag som är ett av landets bästa. Louise Hazell blev Årets kvinnliga polospelare 2016.

Tidigare aktiva svenska vattenpolospelare

Maria Wallberg

Maria Wallberg är idag en mycket uppskattad sportkommentator i ridsport och vattensport på SVT. Hon är även programledare i Sportspegeln, Sportnytt samt Lilla Sportspegeln på samma kanal. Som tonåring spelade hon vattenpolo på elitnivå och hon har även hållit på med ridning.