Grundläggande regler för vattenpolo.

Har du inte stött på sporten innan, eller bara har ett hum om hur det går till så ska du fortsätta läsa här. Det mesta du behöver veta kring regler i sporten går att finna nedan. Det är en riktigt intressant och rolig sport att spela och även följa när man vet mer kring reglerna.

Här har vi skrivit övergripande och grundläggande kring regler för svensk vattenpolo (det kan skilja sig något mot andra länder).

Grundförutsättningar:

Bollen man använder i vattenpolo är snarlik en volleyboll.

Bassängen är 25×20 meter och 2 meter djup. Detta skiljer sig något mellan killar, tjejer och juniorer.

Ett vattenpololag har 7 spelare totalt, 1 målvakt och 6 utespelare.

Speltiden är på 4 x 8 minuter (exkl. avblåsningar) och pauserna är korta, mellan 2-5 minuter.

Regler:

Likt andra bollsporter har även vattenpolon tydliga regler för:

  • Målutkast – detta döms det till när bollen kommer över bakre linjen och senast rörts av en motståndarspelare i motståndarlaget eller av en spelare i ens egna lag. Det döms även till målutkast om den rör målvakten.
  • Hörnkast – döms när bollen kommer över bortre linjen och om den rörts av målvakten senast. De blir även hörkast om en spelare i motståndar laget kastar bollen över bortre linjen med flit. Gäller alltså inte motståndarlagets spelare.
  • Frikast – sker t.ex. när spelare slår bollen med knytnäve eller när spelare attackerar andra spelare som inte håller i bollen just vid tillfället.
  • Utvisning – sker om en spelare trycker ner, doppar eller håller fast en av sina motståndare som inte har bollen, eller om en spelare avsiktligen stänker vatten på en motståndare för att försvåra t.ex. försvar.
  • Straffkast – detta kan det dömas till om en försvarsspelare avsiktligt blockerar ett skott med två händer, eller om en försvarsspelare med flit försöker blockera en passning med två händer.

I vattenpolo är det tillåtet att trycka ner, doppa och hålla i sina motståndare om han eller hon är den som håller i bollen. Det är även tillåtet för målvakten att hålla och ta i bollen med två händer.

I vattenpolo finns det något som heter 30-sekundersregel, vilket betyder att ett lag måste avsluta på mål inom 30 sekunder efter att de fått tag på bollen. Om laget inte lyckats satsa på målet under dessa 30 sekunder får motståndarna ett frikast. Detta kan jämföras med basket, där de har en 24-minuters regler med samma syfte.

Dessa 30-sekunder nollställs dock alltid vid straff, hörnkast eller utvisning.

I vattenpolo tillåts även time-out tillfällen, som kan begäras av det laget som har bollen och under varje period.