Utrustning för vattenpolo

När man ska spela vattenpolo behövs det en del utrustning. Men vad exakt behöver man för att kunna delta och vad behöver finnas där man ska spela för att allt ska fungera? Det tar vi upp här i texten.

Deltagarens utrustning

Som deltagare i vattenpolo behöver man en del individuell utrustning. För det första behövs såklart badkläder. Till killar rekommenderas badbyxor med knytband i midjan så att de kan knytas åt något mer vid behov för att inte åka ner under spelet. För tjejer rekommenderas baddräkt för att man enkelt ska kunna röra sig i vattnet utan att behöva oroa sig för knappen som går upp eller liknande. Om man bara ska spela lite enklare med kompisar är klädreglerna dock inte lika krävande utan då kan man spela hur man vill. Som deltagare kan det också vara bra att ha med en handduk, och gärna också en till mindre att lägga i närheten av vattnet. Man kan nämligen räkna med att få en hel del vatten i ansiktet och under en paus kan det vara skönt att torka av sig lite. På samma plats kan det också vara bra att ha en vattenflaska, för polo är jobbigt att spela.

När man ska spela vattenpolo är det också obligatoriskt att ha simglasögon om man ska spela i organiserad form. Detta för att man är en del under vattnet och då ser inte så bra; utan glasögon är det lätt hänt att man till exempel får motspelarens finger i ögat vilket kan ge allvarliga skador. Man kan också råka få bollen i ansiktet och om den träffar olyckligt kan ögat ta skada.

I de allra flesta fall behöver man också en badmössa. Mycket korthåriga personer kan ibland slippa det, men om man har längre hår än ett par centimeter är detta ofta obligatoriskt.

Vad behöver finnas på plats?

När man ska spela vattenpolo behöver man såklart mål i någon form. Det finns speciella vattenpolomål men om man spelar med kompisar kan man också använda en rockring, uppblåsbara fotbollsmål eller liknande. En boll är också viktig. Den ska helst vara greppvänlig och ruggad gummi kan vara ett bra val. Bollen ska dock inte suga åt sig vatten och sjunka. Skumgummi är alltså bra att undvika. Det allra bästa är att köpa en äkta vattenpoloboll eller en boll som används för vattengymnastik. Dessa finns ofta att köpa i sportaffärer och ibland i butiker som finns i simhallar.