Vattenpolo i Sverige

Att vattenpolo är en betydligt mindre sport än till exempel fotboll och ishockey råder det inga större tvivel om. Men det finns ändå ett visst intresse för vattenpolo i Sverige. Till exempel går SM av stapeln varje år där en vinnare koras både på damsidan och herrsidan. De senaste åren är det Järfälla simsällskap som har dominerat både för herrar och damer. Vanligtvis spelas detta mästerskap i maj men på grund av de rådande omständigheterna har SM blivit framflyttat till augusti. I skrivande stund vet vi alltså inte vilka lag som blir svenska mästare. Det finns även flera serier för vattenpolo för seniorer och juniorer.

Få vattenpolo att växa

Idag går det tyvärr inte att leva på vattenpolo även om du tillhör de bästa. Sporten är alltså långt ifrån fotboll och hockey på det sättet. Men fördelarna med vattenpolo är ändå många. Det är en tuff och utmanande sport och en riktigt bra träningsform. Det är inte alls säkert att det finns möjlighet att spela vattenpolo i din stad, speciellt om du bor på en mindre ort. Svensk simidrott försöker alltid få fler att bli intresserade av vattenpolo och uppmuntrar alla att prata med sin simhall om att starta upp en verksamhet. Man kan till exempel låta skolklasser prova på under ett simtillfälle eller anordna öppet hus för alla som är intresserade. På så sätt finns det chans för sporten att växa i Sverige.

Poolkampen

Poolkampen är ett projekt i Sverige som riktar sig till unga mellan åtta till tolv år. De får träna, ta olika märken och delta i turneringar med andra lag i samma region. Allt som krävs för att få delta är att barnet är simkunnigt, alltså kan simma 200 meter och doppa huvudet under vattnet. Reglerna i turneringarna är anpassade efter barnen och det hela är en chans att utvecklas.