Vattenpolons historia

Visste du att vattenpolo är en av de äldsta lagsporterna som ingick i olympiska mästerskapen? Den har varit en del av OS i över hundra år. Denna något ovanliga sport förtjänar en rejäl genomgång, och här tittar vi närmare på dess historia och bakgrund.

Tar fart i England och Skottland

Vattenpolon föddes under mitten av 1800-talet i England och Skottland där det var vanligt att man spelade vid olika sammankomster och festivaler. Från början kallades sporten för vattenrugby, och det är just från rugbyn som den största inspirationen har kommit. Man kom helt enkelt på att man kunde spela i vattnet i små sjöar och vattendrag.

Sporten sprider sig över världen

Den första klubbturnerningen hölls i Skottland 1886. Den kallades för West Cup och arrangeras än idag. Två år senare hölls de första nationella mästerskapen i vattenpolo i England. Nästa land som tog upp den nya trenden var Kanada, tätt följt av USA, Ungern, Belgien, Frankrike och Tyskland. År 1900 ingick sporten liksom andra nya lagsporter som rugby, fotboll, rodd och hästpolo i OS då det arrangerades i Paris. Ett decennium senare hade vattenpolon definitivt tagit fart i Sverige, och den första svenska turneringen anordnades 1906.

Sverige ett framgångsrikt land

Sverige har varit ett starkt land i lagsporten vattenpolo och har tagit pallplats under många turneringar och OS, framför allt under början av förra seklet då sporten var relativt ung. Vi har alltid haft stor konkurrens från England och Skottland varifrån sporten ursprungligen härstammar, samt även av Ungern och Jugoslavien som blev två framgångrika pololänder under tidiga 1900-talet. Den främsta anläggningen i Sverige där man kunde träna vattenpolo var Sportpalatset vid S:t Eriksbron i Stockholm under denna tid. Vattenpolon var under ett årtionde i början av 1900-talet faktiskt förbjuden i USA på grund av att det vållade alltför mycket kroppsskada. På denna tid var sporten en riktig kraftsport med vissa brottningsgrepp för att hindra motståndarnas framfart.

Nya regler ändrade sporten

År 1950 ändrades reglerna i vattenpolo vilket gjorde att det ställdes högre krav på deltagarnas kondition och styrka. Tidigare hade man pausat spelet om en spelare fick en varning, men nu ändrades detta så att spelet fortsatte. Resultatet blev ett mer intensivt spel, och det ruskade om ordningen mellan landslagen i de olika länderna. Ungern, Jugoslavien, Italien och Sovjet tog ledningen och Sverige, England och andra länder i västra Europa som tidigare varit ledande i sporten fick nu kliva ner från prispallen.

Damerna blir inkluderade

Precis som damfotboll blev introducerat senare, även inom EM-fotboll, blev även damerna för vattenpolo en ny grej. Det skulle dröja ända fram till åttiotalet innan damerna gjorde entré i denna sport. Visserligen hade damer spelat tidigare från 30-talet och framåt, men den officiella starten för damvattenpolo blev kanske inte förrän under OS i Sydney år 2000. De mest framgångsrika damlagen i Sverige idag inom vattenpolo är Neptun, Järfälla och Polisen.